Valerio de Gama is een jonge ambitieuze trompettist, arrangeur en componist. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn eigen stijl en sound, gekenmerkt door energie en lyriek . Hij is een krachtige speler die zeer sterk is in ritmisch spel en timing. Een echte leadsolist, maar ook een beest in secties. Valerio heeft een brede muzikale interesse en is zeer veelzijdig. Van Bigbands tot solo, van Pop, Latin, Caribische en Afrikaanse ensembles tot jazz. Hij heeft driemaal de Battle of Drums gewonnen, mede-dankzij zijn arrangementen en leiding in de brass-sectie. Daarnaast heeft hij meerdere tv, theater en musical producties op zijn naam staan.

‘Without music, life would be a mistake’

Valerio groeide op in een muzikale familie in Amsterdam. Toen hij bijna 2 jaar oud was, verhuisde hij met zijn tante naar Suriname. Zijn moeder begon namelijk met een opleiding verpleegkunde en was niet in staat dat te combineren met de opvang. In Suriname kwam hij terecht op een school waar muziek een belangrijke rol speelde. Valerio werd verliefd op het lied ‘Ala Presi Komisi Da Botri’ en zong het vervolgens overal. Zijn liefde voor muziek werd verder aangewakkerd in de Wanicakerk, waar hij werd beïnvloed door Gospelmuziek.

Zijn jeugd was niet gemakkelijk, maar muziek bleef altijd een constante factor. Hij was altijd bezig met muziek maken, zelfs al was het alleen maar drummen en tikken op tafels in de klas. Op zijn elfde begon hij als drummer in een brassband te spelen. Hier kwam hij in aanraking met verschillende ritmes, zoals reggae, merengue, salsa , samba, bossa nova en meer Caribische, Latin en Afrikaanse ritmes. Van kinds af aan was het zijn droom om het muzikale pad te bewandelen.

‘Het leven bestaat uit ritme, het is een constante beweging’

Op zijn dertiende begon hij met trompet spelen. Hij oefende zo veel en vaak dat zijn moeder er soms gek van werd. Na veel privélessen ontmoette hij de leden van Fra-Fra Sound en kwam zo in het Amsterdamse Nyun Pransun jazz-orkest terecht. Dit orkest stond onder leiding van Vincent Henar en Robin van Geerke en bestond uit jongens en meiden tussen de tien en achttien jaar met verschillende culturele achtergronden.

Aanvankelijk was het Valerio’s plan om een carrière in de muziek te combineren met het bakkersvak. Maar na het afronden van de opleiding Ondernemers Bakkersbedrijf bleek de combinatie niet te werken wegens een plotselinge vlucht in zijn muzikale carrière en zo begon hij op latere leeftijd op het Conservatorium waar hij popmuziek studeerde. Brood & Banket bakken doet hij overigens nog steeds graag.

‘There is no movement without rhythm’.

Valerio is doelgericht en weet wat hij wil. Hij is een gepassioneerde en ambitieuze muzikant die buiten de gebaande paden durft te treden. Kwaliteit is erg belangrijk voor hem. De jongen die zijn moeder gek maakte met zijn vele ge-oefen bestaat nog steeds en zal niet rusten tot hij helemaal tevreden is.